joi, 24 iunie 2010

Meseria de geofizician

Am gasit pe youtube niste filmulete care explica foarte bine meseria de geofizician, si daca tot mi s-au parut interesante m-am gandit sa pun toate cele 6 episoade. Filmuletele sunt realizate de IAGC (International Association of Geophysical Contractors).
Aceasta reprezinta o asociatie internationala de comert a companiilor ce ofera servicii geofizice in industria petrolului si a gazelor naturale.
Pentru mai multe informatii vizitati http://www.iagc.org/ .














miercuri, 23 iunie 2010

Ce este geologia - geofizica: o mica introducere.

Ca sa pot vorbi despre geofizica, ar trebui mai intai sa vorbesc despre geologie, care reprezinta domeniul principal al acestei stiinte.
In principiu , geologia se ocupa cu studiul pamantului. De la compozitie, structura si proprietati, pana la evenimente si procese ce au dus la formarea si schimbarea acestuia.
Geofizica , practic, este o combinatie de matematica, fizica si geologie; iar metodele geofizice reprezinta cea mai apropiata sursa pentru a descoperi ce se afla in interiorul pamantului.
Nu cred ca mai este nevoie sa spun , cat de importante sunt gazele, petrolul si toate celelalte resurse minerale pentru societatea noastra, si ce rol important au jucat in "evolutia noastra ca specie".
Ei bine , geofizica ajuta foarte mult la descoperirea acestor resurse, din interiorul pamantului, dar nu se limiteaza aici; are aplicabilitate in mult mai multe domenii, inclusiv in probleme de mediu, si arheologie.
Spre deosebire de celelalte meserii, geofizica nu te limiteaza, si lasa mereu loc pentru inovatie si imbunatatiri; nu te limiteaza nici pe tine , tinand cont, ca nu e genul de meserie care sa se desfasoare intre 4 pereti , 8 ore pe zi, cu sambata si duminica libere, si concediu o data pe an.
Daca vrei sa pornesti pe acest drum, ai nevoie de un entuziasm nebun, si de dorinta de a calatori, si a petrece cat mai mult timp posibil in natura , in cautare mereu de ceva nou, trebuie sa fi foarte flexibil, si o capacitate de a te adapta foarte dezvoltata.
Iar acum se pune problema , salariului si al locului de munca, daca tot faci ceva ce-ti place; pai nu cred ca este nevoie sa te gandesti prea mult sa-ti aduci aminte cand a fost ultimul cutremur la noi in tara sau in orice alta zona ; ia ghici cine se ocupa de studiul lor? Tinand cont ca pamantul nostru are aproximativ 4,7 miliarde de ani, imagineaza-ti ca n-o sa te plictisesti niciodata,si mereu o sa fie ceva de facut.

Acest filmulet prezinta pe scurt, o parte din celelalte domenii ale geologiei, si cu ce se ocupa aceasta., pur informativ, pentru curiosi.

marți, 22 iunie 2010

Primul


acest blog are ca rol, informarea celor interesati de geofizica, cu diferite materiale. voi atasa filmulete, cursuri, informatii , examene, jocuri,site-uri.. etc